Een roze wolk

homosexueel ouderschap

Prikbord

‘ Goede ideeën zitten vol mensen ’

Een prikbord met boeken over roze gezinnen, nieuws en activiteiten die interessant voor je kunnen zijn en oproepen waarin mensen gezocht worden voor een onderzoek of een tv programma.

Heb je een goed boek gelezen, organiseer je een activiteit of zoek je roze (wens) ouders voor een artikel? Laat het me weten, dan hang ik het op het prikbord.


Boeken
 

Roze ouders, een handboek voor homoseksueel ouderschap

Door Mariëtte Hermans en Rita Buiting

Wat komt er allemaal bij kijken als je als twee mannen, twee vrouwen of solo een gezin wil beginnen?Kies je voor een donor/draagmoeder of vraag je liever een vriend(in) die dichtbij staat? Hoe ga je om met vooroordelen, hoe regel je ouderschapsrechten en hoe ondersteun je je kind bij pesten?

In dit heldere, goed gedocumenteerde boek behandelen Mariette Hermans en Rita Buiting alle aspecten van het roze ouderschap, vanaf de kinderwens en de bevruchting via zwangerschap en geboorte naar juridische aspecten en communicatie met de omgeving. Met interviews en praktijksituaties, ervaringen van kinderen en tips voor grootouders, leraren en pubers. Te koop via info@eenrozewolk.nl

Een cavia en twee moeders

Door Pieter Feller

Sep en zijn moeders, Lotte en Maartje, verhuizen van Amsterdam naar een stadje in de provincie. Hij gaat naar een andere school en maakt al snel nieuwe vrienden. De menseb in de buurt zijn heel aardig, behalve buurvrouw Annemarie. Hoever zal zij gaan, om Sep en zijn moeders dwars te zitten? Als Sep op zijn kamertje zit vertelt hij alles aan Kobus, zijn cavia. Dat diertje kan eindeloos luisteren. Is het anders om twee moeders te hebben? En hoe kijken anderen hier tegen aan. Meer informatie vind je op www.uitgeverijxanten.nl

Leven met ongewenste kinderloosheid


Door Nadia Garnefski, Vivian Kraaij en Maya Schroevers

"Nu mijn kinderwens niet in vervulling is gegaan, vraag ik me vaak af wat het doel van mijn leven eigenlijk is. Het is moeilijk te beseffen dat ik oud zal worden zonder kinderen en kleinkinderen."

Wanneer je weet dat je geen kinderen zult krijgen, herken je je misschien in deze gedachten. Je toekomstverwachtingen zijn ingrijpend veranderd en daardoor kun je last krijgen van negatieve of sombere gevoelens. Met dit Boom Hulpboek leer je stap voor stap negatieve en sombere gevoelens te doorbreken. De opdrachten richten zich op drie cruciale vaardigheden: ontspanning, negatieve gedachten veranderen en positieve gedachten oproepen, en nieuwe doelen vinden. Meer informatie vind je op www.boompsychologie.nl


Nieuws en activiteiten


Wensouderborrels en themabijeenkomsten

Meer dan Gewenst is een stichting die zich inzet voor lesbo’s, homo’s en biseksuelen die gekozen hebben voor kinderen binnen hun relatie. Zij organiseren onder andere wensouderborrels en themabijeenkomsten. Lees meer over hun activiteiten via www.meerdangewenst.nl


Oproepen
 

Roze ouderschap 2.0

Het leven is dynamisch en komt bijna altijd anders dan dat het van tevoren was gepland. Iedereen kan hierover meepraten. ‘Roze’ ouders in het bijzonder!  

Met de huidige ‘roze’ babyboom worden er veel kinderen geboren die meer dan twee, soms wel vier, ouders hebben. Vaak is er sprake van co-ouderschap of zijn er andere afspraken gemaakt over de omgang. Afspraken die als goede basis voor het slagen van een ouderschapsconstructie worden gezien. Maar wat doe je met die afspraken als blijkt dat je het moeilijk vindt om je kind te ‘moeten delen’? Als je bij nader inzien de opvoeding toch anders ziet? Je kind minder flexibel blijkt te zijn dan vooraf bedacht. Óf, ook een reële mogelijkheid; wat doe je als er een nieuwe partner bij het gezin betrokken raakt?  

Als ‘roze’ vader maak ik voor BNN/VARA een documentaire over de praktijk van het ‘roze’ ouderschap. Hierin komen al dit soort vragen over de omgang met elkaar aan de orde. Juist nu er veel kinderen in ‘roze’ constructies worden geboren, is het een mooi moment om te praten met mensen die al eerder deze stap hebben gemaakt en ik hoop dan ook dat er ervaringsdeskundigen zijn die hun verhaal willen vertellen.   Met de belofte dat er integer zal worden omgegaan met de informatie die ik krijg, wil jou als ‘roze’ ouder vragen met mij contact op te nemen en jouw ervaring te delen. Mogelijk dat jouw verhaal anderen hulp geeft bij het vormgeven van hun ouderschap.

Met vriendelijke groet,  André de Geus

M: 06-42276906 E: andre.degeus@stokviscontent.nl